ÁLMOKON LOVAGOLVA ÉS EGY FELHÍVÁS (A felhívás június 15-ig érvényes.)

(2011-05-15)

Egy hete beszéltem anyummal, s mondtam, hogy hamarosan érkezik majd egy antológia, amiben lesznek írásaim. Azt mondta erre, hogy ne csináljak már több könyvet, mert úgy se veszik meg az emberek, mert most ételre kell a pénz.

Mondtam neki, hogy ez csak 4 db, s nem kell eladni, a családé lesz.

Volt olyan tervem, hogy majd a következő könyvem egy regény lesz, vagy „A kincses láda titka”, vagy az „Aїsa”.  Azonban még egyikkel sem tartok ott, hogy könyvben gondolkodjam.

Ám a héten több álmom is volt, ahol láttam a következő könyvemet. Elhessegettem a gondolatot, hogy úgy sincs rá pénzem, meg ilyesmi.

Azonban az álmok nem hagytak békén, s pénteken délután, vagy inkább estefelé azt vettem észre, hogy a gép előtt ülök és szerkesztek. Az álmaimból írt novellák, és az álmok, látomások, meditációs állapot ihlette írásaim és az összes versem belekerült. Már készen van A/5-ös formátumban, még bevezető kell és utószó. Eddig 148 oldal.

Az alapötlet, miszerint ezekből az álmokból írt novellákból és a hozzájuk tartozó álomfejtésekből, gondolatokból lehetne a következő kötetem, nem tőlem származik. Egy íróismerősöm írta nem régen, akinek elküldtem bírálatra néhány álomból írt szösszenetet. Az első két könyvem megjelentetésére is ő biztatott.

A verseim mind belekerültek, a belső hang szerint azért, mert nekem úgy sem lesz verses kötetem, s nem is vagyok költő. Úgy érzem, hogy az egy év termése, mikor a versek születtek, némelyik elég gyengécske, némelyik kísérlet talán már tűrhetőre sikeredett, de az én alkotásaim, s szinte kivétel nélkül mind álom, vagy álom és éberlét közötti állapotban kapott gondolatok alapján íródtak.

Van egy nagy spirálfüzetem, melyben ott a sok mondat, szavak, rímes kifejezések, s nincs semmi értelmük. Azonban, hogy ezekből verseket fabrikáltam, az már valahol az én érdemem.

Nem olvastam verseket, nem is szerettem őket, nem hogy írtam volna korábban. Egy Internetes Irodalmi Klub hatására kezdtem el írni, ahol biztattak, kritizáltak és tanítottak. Kellett is, hiszen még a rímeket sem ismertem.

Most ez az egy év, úgy érzem, egy kitérő volt, mert azóta nincs kedvem és ihletem sem a versekhez. Talán internetem is azért nincs, hogy ne menjek az irodalmi klubokba. Sok időmet elvette, sokat tanultam, jó kapcsolataim lettek, de most már nem verseket kell írnom.

Tavaly februárban írtam az elsőt, s idén márciusban az anyum 77. születésnapjára írtam az utolsót, de már úgy, hogy tudtam, hogy nem nagyon fogok több verset írni. Írtam a páromhoz szerelmes verset, mely shakespearei szonettre sikeredett, írtam a fiamnak, a lányomnak, úgy éreztem, hogy anyumnak is kell.

Kipróbáltam magam ebben is. Születtek képversek, ujjgyakorlatok, kísérlet a szabad versre is, azonban, ami a legközelebb került hozzám, az a szonett lett és a haiku.

Most két dolgot szeretnék megosztani veletek, s egyben egy felhívást is közzé tenni.

1. Ha valakinek voltak olyan álmai, amelyekről úgy érzi, hogy szívesen látná egy történet alapjául, akkor írja meg nekem, és én novellát írok belőlük. magdi.lena7@gmail.com

Szeretnék a könyvben egy fejezetet szentelni mások álmainak, amikből történetet írok, s kívülállóként írnék hozzá álomfejtést, gondolatokat. Talán más lenne, mint a saját álmaimnál.

2. Szeretném, ha megírnátok, hogy szerintetek mi legyen az új könyvem címe. Amelyik majd a legjobban tetszik, a kitalálójának egy ingyen példányt fogok adni, ha majd megjelenik a könyv. Most már tudom, hogy ha meg kell jelennie, akkor biztosan jönni fog lehetőség, mint ahogyan az első két könyvemnél is jött.

A lényeg, hogy utaljon az álmokra, a spiritualitásra, misztikumra. Álmok és meditációs képek, sugallatok által üzent gondolatokból íródott novellák, szösszenetet és versek lesznek benne.

Előre is köszönöm a segítségeteket, figyelmeteket.

Tudom, hogy sok ember álmodik mostanában hasonlókat, mint én. Ha csak néhány mondatra emlékeztek, lehet, hogy nekem az is elég, hogy sikerítsek belőle majd valamit. Részben ez kihívás is nekem, s úgy érzem, hogy feladat is.

Várom az álom ötleteket és javaslatokat a könyv címére.

Legyen csodás hete mindenkinek.