Olvastam egy külföldi blogban, hogy az Ibizához tartozó Es Vedra szikla micsoda misztikus erővel bír. Úgy néz ki, mint egy egy vízen lévő katedrális.

Netes kép.

Netes kép

Saját fotó 2008

Ezért több mint 50 oldalnyi anyagot gyűjtöttem külföldi lapokról, csak hát a fordítások nem igaziak, s inkább több helyen is megnéztem őket. Most néhány bejegyzés lesz a szigetről, amiket magyarul nem igen lehetett eddig olvasni, legalább is nekem nem sikerült. Ibiza ugyan is nemcsak egy turisztikai látványosság, hanem annál sokkal több. Csak azt sajnálom, hogy ezek az információk nem jutottak korábban a tudomásomra, de mint tudjuk, semmi sincs véletlenül, talán most volt itt az ideje.

Olyan dolgokat tudtam meg, hogy szó szerint lehidaltam, és magával ragadott a kutatás élménye, még akkor is, ha elég selejtes fordítások között kellett kutakodnom.

Mágikus energia

Már 3000 évvel ezelőtt is spirituális helynek számított a sziget. Az Es Vedrán olyan mértékű a mágneses energia, mint az egyiptomi piramisoknál, a Stonehengenél, vagy a Húsvét szigeteken, ezt hivatalosan mérték is. A harmadik a bolygón Es Vedra.

Ez a hatalmas szikla csak 80 méterrel alacsonyabb, mint Ibiza legmagasabb dombja a Sa Talaia. Az útikönyvek is” varázsló” szigetekként említik Es Vedrát és Es Vedranellt, melyek dél-nyugatra vannak Ibizától.

Olyan erős itt a mágnesesség, hogy megbolondulnak a műszerek, de még a galambok sem tudnak tájékozódni a közelében.

Megközelíthetetlen barlangok vannak függőlegesen benne, szó szerint „egy másik planétáról kapják a levegőt.” A hegycsúcsán hatalmas energia összpontosul.

Ez a sziget is része egy titokzatos energia háromszögnek, amit los “Triángulos del Silencio”, azaz a Csend háromszögének neveznek. A legismertebb ilyen háromszög, a Bermuda háromszög. Itt is vannak azonban történetek, legendák eltűnt személyekről, dolgokról. Több ember is tanúsítja ennek létét.

Felfigyeltek erre a gyógyítók is, s megtapasztaltam magam is, hogy pl. a Reiki is sokkal erősebben működik, mint máshol.  Nagyon lehet érezni az energiát.

A lelki élet, a tudatosság, a harmónia mind kötődik ide, azonban számos rejtély és titokzatosság lengi körül.

 

Mítoszok, legendák, történetek

 • Volt idő, amikor még Ibiza és Es Vedra összefüggő szárazföld volt több ezer évvel ezelőtt. Aztán a víz kettéválasztotta, és a mítosz szerint Es Vedra feladata, hogy oltalmazza a nagyobb szigetet, Ibizát.
 • Titkos legendaként még azt is emlegetik, hogy Es Vedra a csúcsa az elsüllyedt Atlantisznak. (Ez már az én fejemben is megfordult, mielőtt kutatni kezdtem volna.)
 • Az ősi egyiptomi piramisokhoz Es Vedráról vittek köveket.
 • Ez volt az a sziget, ahol a szirének énekeltek Homérosz Odüsszeia című művében.
 • Ibiza védőszentje Tanit istennő, aki a föníciaik idején került még a képbe. (Ibiza őstörténetéről egy másik blogban írok majd.) S mint tudjuk Tanit a termékenység, a Hold, az élet, a halál, a feltámadás, gyógyítás, megtisztulás, légzés és a mágneses áramlás istennője. Monika Sjöö sokat kutatott az istennő témájában és Ibizára is eljött, s sok információra lelt, melyet a könyvében is megírt. „Keresem Tanit”. Azt írja, hogy számos ember jött Ibizára gyógyulni, sokan pedig szülni is. (No, ez most is így van, ennyi gyereket régen láttam, csak az a gond, hogy zömmel arabok, románok és dél-amerikai indián csemeték és kínaiak. S épp a héten csodálkoztam rá, hogy nem volt nap, hogy ne láttam volna ikreket, még csecsemőket iker babakocsikban.)
 • Tanit istennő szobrokat találtak Ibizán is, egészen jó állapotban, mely a Necropolis Puig de Molinsban került napvilágra. Az ókorban, Krisztus előtt a 7. században már a föníciaiak használták temetkezési helynek, majd a karthágóiak is. A történészek több ezerre becsülik a sírhelyek számát, az ásatások még ma is folynak. Én is fotóztam ott tavaly, igaz csak kívülről. (Mondanom sem kell, hogy ez a Nekropolisz majdnem szemben van a mostani lakásunkkal.)

Sokkal több képet terveztem ide betenni, a mobilnetem ennek úgy néz ki, gátat szabott.

 • Nostradamus is jósolt Ibizával kapcsolatban. Ezt 250 média leadta már Spanyolországban, és elterjedt az interneten is. Azt jósolta, hogy ha kitör a nukleáris háború, akkor Ibiza lesz majd az emberiség végső menedéke. Persze az előrejelzéseit sokféleképpen lehet értelmezni, most a sziget valószínűleg ezt is turisztikai szempontból hozta elő.
 • Élt a szigeten egy karmelita pap, Don Francisco Palau, aki kolostort alapított Es Cubellsben. Jártam ott is tavalyelőtt. Legendák mesélik, hogy miközben meditált, földönkívüli lények és fény vették körül. Erős misztikus látomásai voltak, és találkozott Szűz Máriával is, mit könyveiben le is írt.

Saját fotó 2009

Több fotót is találtok a régebbi blogjaimban a kirándulásainkról. Pl. A Los Molinoson tett útról, vagy Es Cubeisről, itt, a szösszenetek ibizai életemből cimke alatt, vagy a régi blogom képtárában a honlapomon, illetve az Üdülés Ibizán oldalon.

Régi blog

 • UFÓK. Több évben is figyeltek meg UFO jelenséget a sziget körül, több évszázados legenda, hogy UFO leszálló hely van a szigeten, szinten minden évben hallani, hogy UFO-t láttak Es Vedra felett. Halászok, tengerészek mesélték, hogy fény volt a hajójuk alatt, ezt dokumentált bizonyítékok is igazolják. Azt is tudják, hogy azonosítatlan tengeralattjáró objektumok járnak a vizeken, s talán egy víz alatti UFO leszállóhely is lehet a közelben. Az ibizai hippyk pedig állítják is azt, hogy ősi leszállási hely van Ibizán. Egy híres eset 1979-ben történt egy repülőgéppel. El caso Manises. (Keressetek rá a neten.)
 • http://www.forocoches.com/foro/showthread.php?t=1650379

S egy friss kép 2010. május 5. amit a repülőtérről nézve fotóztak a sziget felett.

 • A sziget megihlette a filmeseket és a zenészeket is, számos festőt is gondolom.
 • 1958. South Pacific, főszerepben Bali Hai.
 • Mike Oldfield.
 • Hasonlót érezhetett Richard Dreyfus is, mikor a Harmadik típusú találkozásokban egy ilyen sziklát látott.

Saját tapasztalatok

2008-ban hajókirándulásra mentünk Zolival. Akkor még csak vakáción voltam Ibizán. Az Es Vedrához mentünk, de én akkor még semmit sem tudtam róla. Hogy akkoriban a számos hajótúra közül miért épp ezt választottuk, nem tudom, most viszont megnőtt a jelentősége. Érdekesnek, misztikusnak találtam akkor is.

Egy sirály körözött felettünk, s valaki etette. Legalább 10 képet próbáltam fotózni a sziget mellett, mikor a sirály a férfi kezéből eszik, de nem sikerült. Mikor exponált a gép, a sirály már messze járt. Sehogy sem értettem. Talán a digitális fényképező is megzavarodhatott. Ezen a képen van legközelebb a madár a férfihoz.

Egy érdekes képződmény a szigetnél.

S most a kutatásom során eljutottam egy férfi blogjába, aki 2008 augusztusában készített képeket egy hajókiránduláson. Ismét néztem egy nagyot, mert azt hittem az én képeim vannak ott. Aztán összehasonlítva nagyon pici eltérések vannak. Az tény viszont, hogy 99 %, hogy egy hajón utaztunk és egyszerre fényképeztünk. Sok információt az ő blogjában találtam, amire máshol is rákerestem.

http://es-vedra.ibiza4all.org/

Alul lesznek azok a képek, amik hasonlóak az enyémekhez.

Írni kezdtem egy történetet, melyet egy kincses láda indított el bennem, amit a párom talált az egyik régi házban. A történet során egy általam „Tátongó sziklának” keresztelt szigeten találták meg a kalózok kincsét, a ládában pedig olyan régi írás volt, ami egy földönkívüli szerkezetre utalt…

S naná, hogy ez az a sziget, amit elkereszteltem. Csakhogy akkor még semmit sem tudtam az Es Vedráról, de jól ráéreztem… Talán kicsit még ki kell bővíteni a kincskereső részt egy kicsit, s lehet, hogy a történetet Isztambul és Peru után visszaviszem ehhez a szigethez.

Semmi sem történik véletlenül.

Folyt. köv.