AZ E-KÖNYV LEHETŐSÉGEI, avagy VÁLTOZNAK AZ OLVASÓI SZOKÁSOK

Egy újabb interjút olvashattok most a blogomban, amelyben ismét az internet segítségével megismert emberrel beszélgetek, és sok olyan információt olvashattok, amelyről az írással foglalkozóknak jó tudniuk.

Összeszerkesztettem a harmadik könyvemet, s mikor kiadót kerestem az interneten, a szemem megakadt egy hirdetésen, amelyben azt olvastam, hogy mindenki kiadhatja a saját e-könyvét.

Először magamat kellett meggyőznöm, hogy valóban akarom a könyveimet e-könyvben is látni, hiszen az a típus vagyok, aki szereti kézbe venni, lapozni, megszagolni a könyvet, mielőtt megveszi, és a fizikai valójával a kezében elindulni egy kalandra, amikor is olvasni kezdek.

Az internet elterjedésével azonban be kellett látnom, hogy van jövője az e-könyveknek. A két első könyvem is megjelenik e-könyvben is, míg a harmadik: Az éjszaka örvényében – pedig elsőként e-könyvben jelent meg. Azért nem adom fel, hogy majd megjelenjen nyomtatott formátumban is.

Többször is visszamentem az oldalra, és elolvastam az ott írottakat, majd levelet írtam és elindult egy kommunikáció.  Így ismét az utamba sodort egy embert az internet, akivel most beszélgetünk az elektronikus könyvek lehetőségeiről, jövőjéről, és hogy milyen ember is van az internetes kapcsolat másik oldalán.

Interjú alanyom Alcser Norbert.

Lena Belicosa: A Wikipédia szerint „Az e-könyv az elektronikus formában létrehozott és terjesztett szöveget és egyes esetekben grafikát tartalmazó fájl, ami digitális megfelelője a nyomtatott könyvnek. Használatához, olvasáshoz megfelelő elektronikai eszköz szükséges.”

Kérem, hogy beszéljen az e-könyvről, mint sok szerző talán egyetlen lehetőségéről, hogy a könyve másokhoz is eljusson, s arról, hogyan tud segíteni ebben az újonnan induló vállalkozásuk, a Publio Kiadó és Könyváruház. http://publio.hu

Alcser Norbert: Az e-könyvet nagyon sokan összekeverik a pdf-el vagy a word formátummal. Pedig az e-könyvben lévő lehetőségek ezekkel a formátumokkal nem igazán használhatók ki. A legnépszerűbb e-könyv formátum az epub és a mobi, melyet az Amazon cég fejlesztett ki a Kindle készülékre. De mit is tudnak ezek a speciális formátumok? Szabad betűtípus és betűméret választást, hogy a lehető legkönnyebben lehessen olvasni a művet. Szerkesztési és jegyzetelési lehetőség, beépített szótár. Sokáig sorolhatnám, de összefoglalva az e-könyv elsődleges célja a tartalom minél hatékonyabb megosztása. Ha úgy szeretnénk, akkor 20-as betűmérettel olvassuk a könyvet, vagy nekünk tetsző betűtípussal. Mindenkivel előfordult már, hogy a megvásárolt könyvet a szedés miatt nehezen olvasta, ez a probléma itt megszűnik.

Természetesen a formátumok olvasásához egy e-könyv olvasó szükséges, vagy valamilyen tábla gép. Az e-könyv olvasók úgynevezett e-papírral rendelkeznek, mely ugyanolyan olvasási hatást kelt, mint a nyomtatott szöveg, de tapasztalatból mondom, hogy az Ipad-en való olvasás sem megerőltető. Ráadásul éjszaka a feleségem mellett sötétben tudok olvasni, nem kell felkapcsolni az éjjeli lámpát.

Úgy gondolom, hogy az e-könyv az olvasási szokásokat is megváltoztathatja. A készülék mindig nálunk lehet, mert vagy olyan kicsi, hogy elfér a táskába, vagy az Ipad-et úgyis használjuk munkánkhoz. Van 10 percünk, elővesszük és elolvasunk egy fejezetet. Így olvashatunk a kávéra, buszra várva, vagy csak egy üzleti tárgyalás előtt. És nem szükséges egy könyvel beérnünk. Nálunk lehet az egész könyvtárunk és az aktuális hangulatunknak megfelelő könyvet olvashatjuk.

Továbbá nem említettem, hogy az oktatásban mekkora szerepe lehet. Minden könyv a diáknál van. Nem kell 10 kg-os táskát cipelni, jegyzetelhet, szótárazhat, és ami a legfontosabb sokkal olcsóbb, mint a nyomtatott könyveket megvenni.

L. B. Honnan jött az ötlet, hogy vállalkozást hozzanak létre e témában? Olvastam Kerekes Pál, a portál alapítójának blogját, és nyilatkozatát az MTI-nek. Magának mi a feladata ennél a – nevezzük – „cégnél”, amely még nagyon fiatal, hiszen most, november elsején indult?

A. N. A self publishing kiadó alapításának az ötlete nagyon régóta foglalkoztat minket. Mindenki azt mondja, hogy az emberek keveset olvasnak mostanában. De ez nem igaz. Csak átalakulóban van a folyamat. Sokkal több hírt, blogbejegyzést olvasunk és ez természetesen a könyvektől veszi el az időt. Azonban nagyon sokat is írunk. Több száz, vagy ezer blog indul naponta hazánkban, mert úgy gondolják, meg szeretnék osztani a világgal érzéseiket, vágyaikat, gondolataikat az emberek. Sikeres találkozásnak mondanám, hogy Kerekes Pállal megtaláltuk egymást és közösen valósíthattuk meg tervünket. Szerencsés véletlen, hogy egymás munkáját ki tudjuk egészíteni. Kerekes Pál a szakmai részt felügyeli, Dombi Gábor a PR-t és jómagam a napi ügyek és a honlap működését.

Kerekes Pál kedvcsináló blogja: http://konyvkonnektor.hu/

Az MTI közleménye: http://publio.hu/2011/11/az-mti-kozlemenye-az-indulo-konyv-vallakozasrol-a-publio-kiadorol-es-konyvaruhazrol/

L. B. Engem megfogott, hogy a saját könyváruházukon kívül más, s főleg nemzetközi portálokra is eljuthat az e-könyvem. Biztosan végeztek kisebb piackutatást. Önök szerint milyen esély van arra, hogy egy magyar nyelven megjelent művet megvesznek más országokban is? Lehetséges-e, hogy az e-könyvet olvasva, valaki úgy dönt, hogy esetleg lefordítja más nyelvre?

A. N. Nagyon nagy hibának tartom, hogy a magyarok esetében az országhatároknál megáll minden. Több millió magyar él a határainkon túl, akik már sokkal nagyobb biztonsággal használják ezeket a portálokat. Nagyon meglepő, de magyar nyelvű könyveinket vásároltak már Koreában és Indiában is. Természetesen a legnagyobb piac Amerika és Kanada. A megfelelő siker esetén pedig elkezdhető a fordítás is.

L. B. Többféle formátumban is letölthető a megvásárolt e-könyv. Azonban a saját tapasztalatomból kiindulva, még kevés embernek vannak meg az eszközei, amin a különböző formátumokat olvasni tudják. Az interneten utána olvasva pedig némelyik formátumban sokkal jobban, tetszetősebben szerkeszthető, ám én magam sem tudom megnézni, mert nincs megfelelő eszközöm, programom, hogy hogyan is néz ki pl. epub formátumban, így marad a PDF. Ön szerint várható-e, hogy az e-könyv további elterjedésével megnő a megfelelő eszközök beszerzése is az olvasók részéről?

A. N. Fent részleteztem az epub előnyeit a pdf-el szemben. Szerintem egy könyv esetében nagyon fontos a tartalom. Ez pedig az epub előnye. Itt nem lehet elterelni a figyelmet egy szép képpel, vagy grafikával. A vállalkozásunk előre néz. Tisztában vagyunk azzal, hogy az e-könyv olvasók kevés számban találhatók meg hazánkban, de ez hamarosan meg fog változni. És nagyon terjednek a tábla gépek is. A múltkor Budapest egyik plázájának kávézójában három Android és két Ipad-et számoltam meg.

L. B. Olvastam valahol, talán a blogban egy érdekes gondolatot.

„Valójában nem olvasnak annyian, ahány könyv elfogy? A könyv ajándék, csere-bere, díszlet, lakás-berendezési tárgy? És mindez kiderül, ha már nem fizikai megjelenésében, hanem tiszta tartalomként, e-könyvként kerül piacra?”

Ebben lehet valami, mert sok embernek van sok könyve, ám valószínűleg nem olvasta mindegyiket. Az e-könyv pedig valóban adja magát, hogy ezt ténylegesen olvasni kell.

Magának mi erről a véleménye?

A. N. Ez így van. Szerintem az emberek –tisztelet a kivételnek – csak azért vesznek könyvet ajándékba, mert letudták a kötelezőt. Ez nem jelenti, hogy nem olvasnak, csak sokkal fontosabb, hogy néz ki, mint a tartalom. Ráadásul a kiadók miatt nem tudtunk igazából válogatni. Mi ezt a szabadságot adjuk meg a szerzőknek és olvasóknak. Kizárólag tartalom alapján dönthetünk és értékelhetjük azt. Ez fontos. Nem csak olvasóknak, hanem a szerzőknek is.

L. B. Vannak oldalak, ahol a könyvolvasási élményeiket megoszthatják egymással az olvasók, ez az internet világában nem újdonság, hiszen azért vannak a hozzászólási lehetőségek a különböző oldalakon. Önök a „a könyvkiadás “Facebookjának” szánják az oldalt. Mesélne erről bővebben?

A. N. A self publishing kiadás egyik fontos tényezője, hogy a könyv szájról-szájra terjed. És ebben nagy szerepe van a szerzőnek is. Nincs annál jobb reklám, hogy valaki ajánlotta a könyvet. Biztos el fogom olvasni. Oldalunkhoz lehetőség van a Facebook segítségével hozzászólni és ajánlani a könyvet. Nem névtelenül, hanem arccal. Ez fontos. Így bátran adhatok a hozzászóló véleményére, akár pozitív vagy negatív az.

L. B. Milyen veszélyei vannak az e-könyvnek? Gondolok itt főleg arra, hogy lopják majd.

A. N. Tegye fel a kezét, aki nem olvasott el kölcsön könyvet. Tegye fel a kezét, aki a főiskolán nem másolta le a jegyzetet. Tegye fel a kezét, aki nem kölcsönzött ki könyvet a könyvtárból és olvasta el ingyen. A nyomtatott könyvet is le tudom másolni, és el tudom lopni. Ráadásul ebben a könyvtárosok is segítenek, mert ők le is fénymásolják. Átmegyek a barátomhoz, meglátok nála egy könyvet, elkérem, és elolvasom. Ez nem lopás? De az, csak ebbe nem gondolunk bele. Az interneten ezerszámra találok magyar nyelvű e-könyvet, de bízom abban, hogy eljutunk arra a pontra, mikor büszke leszek arra, hogy megvettem egy tartalmat. Mert ez a normális. Ha megfelelő portálok állnak rendelkezésre, ahol gyorsan és egyszerűen meg tudom vásárolni azt, akkor miért kutassak és lopjak?

L. B. Több irodalmi portálon is megfordultam már, és az egyik interjúban olvastam, melyben azt nyilatkozta valaki, hogy már lassan többen leszünk, akik írunk, mint akik olvasnak. Valóban arra figyeltem fel, hogy egyre többen osszák meg a gondolataikat. Sokan fórumokon, blogokban, és irodalmi portálokon. Ön hogyan vélekedik erről? Lesz-e majd elég olvasó kereslet a kiadó által megjelentetett könyvekre?

A. N. Aki ír, az olvas is. Ezek az emberek éheznek a tudásra, és szeretnék elmondani a véleményüket, vagy csak a másikéra kíváncsiak. Nem gondolom, hogy a jövőben az emberek keveset fognak olvasni. Csak mást és máshogy. Mi erre mondjuk, hogy formálja az igényt az olvasó és ne a kiadó. Add ki a könyvedet, versedet, jegyzeteidet. Ha tetszik a világnak, olvasni fogják, és te újabbat írsz, de ha nem akkor is. És tovább olvasol, hogy újabb és újabb tudásra tegyél szert.

L. B. Bizonyára sok embernek vannak olyan álmai, hogy egyszer neki is megjelenik egy könyve. Akár a verseit szeretné egyben látni, akár novellákat, vagy egy regényt, vagy egy tanulmányát, vagy a régi összegyűjtött receptjeit, stb. Én most már a harmadik könyv megjelenése után is úgy érzem, hogy három gyereket segítettem a világra, és onnantól már nem nagyon lesz rá befolyásom. Az olvasók elolvassák, vagy nem, értékelik, véleményezik, kritizálják majd. Viszont amikor ez a dédelgetett álom valósággá válik, az egy csodálatos érzés. Mikor az első könyvemet a kezembe vettem, olyan hihetetlen érzés volt, hogy azt valóban én írtam. Most nem tudom a kezembe venni, viszont ismét egy lehetőséggel éltem, amit ajánlok másoknak is. Mit tanácsol azoknak az embereknek, akik szeretnék megjelentetni a könyveiket?

A. N. Legyenek bátrak! Merjék felvállalni írásukat és a lehető legrövidebb időn belül kiadni, melyre a legköltséghatékonyabb megoldás az e-könyv.

L. B. A könyveim e-könyves megjelenése kapcsán sok időt szánt a velem kapcsolatos kommunikációra. Más ügyfeleknek is segít, ha problémájuk van?

A. N. Mivel ez egy egészen új dolog, természetesen igyekszünk mindenkinek a lehető leghamarabb válaszolni. Honlapunkat is folyamatosan fejlesztjük, melyen megtalálható minden információ és segítség a könyvkiadáshoz és a könyv feltöltéséhez. Ha valakinek kérdése lenne, akkor forduljon hozzánk bizalommal az info@konyvaruhaz.info e-mail címen keresztül.

L. B. Milyen ember a magánéletében kedves Norbert? Meséljen az életéről, álmairól, gondolatairól, terveiről, céljairól.

A. N. Most az életem a „három gyermekem” körül forog. A két fiam felnevelése és a Publio Kiadó felvirágoztatása számomra a legfontosabb. Remélem, mindenben sikereket fogok, fogunk elérni.

L. B. Köszönöm a válaszokat, és a lehetőséget, hogy ismét egy olyan emberről írhattam, akit az internet sodort az utamba. Kívánok sok sikert a családi életében, és a vállalkozás sikerre viteléhez egyaránt.

Az olvasóknak üzenem, hogy valóban igaz, hogy aki olvas, azok nagy része valóban ír is. S ha ír, akkor lehet, hogy szeretné, ha írása nagyobb közösséghez is eljusson, vagy csak könyv formában szeretné látni, de a mai magyarországi kiadási viszonyok miatt nem sok esélye, lehetősége van erre, főleg, ha ismeretlen. Akik gondolkodnak ezen, olvassák el a Publio Kiadó honlapját, és éljenek a lehetőséggel, jelentessék meg műveiket e-könyvben.