Az alábbiakban beszámolok a spanyolok naptárában lévő fontos időpontokról az elmúlt egy hónapról, ám az igazi ünnep ma van náluk, a három kiráyok ünnepe, a Reyes Magos...

Az ország híres a fiestáiról, az egységes állami ünnepeken kívül még a tartományoknak, városoknak, településeknek is külön ünnepeik vannak.

A karácsonyi hangulat már december elején elkezdődik, ám mégis különbözik más európai és pl. az Egyesült Államokbeli karácsonyi készülődéstől.

A karácsonyi fények itt is megvannak, de a kereskedelem nem tarol akkorát, mint más országokban. Sok jeles dátum van, és ez az időszak az, amikor leginkább a családjuk körében töltenek időt az emberek, de ez az időszak arra is jó, hogy most menjenek vakációra, s ezt sokan meg is teszik.

December 6. Piros betűs ünnep, de nem tartják a Mikulás napot, a gyerekeknek nem ez a nap az, amire egész évben várnak. Munkaszüneti nap, Spanyolország történelmének egyik fontos dátuma.

December 8. Ez is munkaszüneti nap, az Immaculada (Szeplőtelen Fogantatás), amely a vallási karácsonyi ünnepek kezdetét jelzi. Leginkább Sevillában híres.

December 21. A téli napforduló ünnepe, mint az év legrövidebb napját teszik emlékezetessé. Több városban is, de főként Granadában tüzet is raknak és tűzugrással ünnepelnek, hogy megvédjék magukat a betegségektől.

December 22. Egész Spanyolország területén figyelik az emberek a TV és rádió híreit, hiszen ezen a napon húzzák a Karácsonyi Lottót. Több órán keresztül képesek figyelni a sorsolást abban a reményben, hogy övék a győztes szám, és a nagy nyeremény (El Gordo). Három nagy nyeremény mellett több ezer kisebb díj is gazdára talál az egész ország területén.

December 24. Karácsony ünnepe. Ez a legfontosabb családi összejövetel az évben. Kora este sok ember a barátaival találkozik valahol egy ital erejéig még, majd hazamennek, hogy élvezzék az étkezést a családdal.  Ismert karácsonyi étel a garnéla, melyet sült bárány követne, de nem mindenütt ez van már, s melyet a tipikusan karácsonyi édesség, a Turrón követ. Ezt a nugátszerű édességet általában pirított édes mandulával készítik, de számos más ízesítésű fajtája van még. Egy másik tipikus ünnepi édesség a Polvorones, amely mandulából, lisztből és cukorból készül. Általában a katalán pezsgő, a Cava lehetne a kiválasztott ital a karácsonyi köszöntőhöz, de már itt is sok helyen különböző finom spanyol borokat fogyasztanak az étkezésekhez.  Karácsonyfát sok helyen állítanak, de ami igazán eltér más országoktól, az inkább az, hogy itt szinte minden lakásban elkészítik december második felében a Betlehemes jelenet makettjét. Amikor a három napkeleti bölcs megy a gyermek Jézushoz. Ezt a miniatűrt Belénnek hívják, s bemutatja a falu életét, ahol Jézus született.

A Belén mindig magában foglalja a kis Jézust, Máriát, Józsefet és a három királyokat, Gáspárt, Menyhértet, Boldizsárt.

December 25. Ez nemzeti ünnep az országban, de nem az az igazi nagy ünnep még mindig. Családi étkezés itt is jellemző, a gyerekek kapnak egy kevés ajándékot is, de ez csak a várakozásukat növeli a Reyes Magos ünnepéig. Gyakran mennek már éttermekbe is a családi étkezések helyett.

December 26. Spanyolországban nem ünnep. Bár itt Ibiza szigetén piros betűs nap a naptárban, és a boltok is zárva tartanak, de igazán nem történik semmi.

December 28. Ez a nap a Bolondok napja, talán olyannak mondanám, mint nálunk az április elseje. Viccelik egymást az emberek, nonszensz történetek keringenek. Vannak települések, ahol kisebb tábortüzeket is raknak. Szerepjátékok történnek, hogy pl. a polgármesternek kell egy utcaseprő feladatát ellátnia. Ha ezt megtagadja, akkor bírságot kell fizetnie az ünnepség alatt

December 31. Szilveszter napja. Az egész országban utcákon, klubokban, hotelekben ünnepelnek az emberek. Éjfélig ugyan sokan hajlamosak otthon maradni, és csak éjfélkor mennek el, s pl. az utcán eszik meg a hagyományos 12 szem szőlőt, mikor éjfélt üti az óra, hogy szerencséjük legyen az újévben. Madridban és más városokban is emberek gyűlnek össze a főbb tereken. és a tömeg együtt eszi a szőlőt, másik kezükben egy pohár pezsgővel.

Január 1. Újév napja, állami ünnep, és az emberek ekkor alusszák ki az előző éjszaka „fáradalmait”.

Január 5. Felvonulások vannak egész Spanyolországban ezen az estén, ahol a beöltözött három királyok járják városonként az utcákat, és cukorkákat dobálnak a felvonulást kísérő tömegnek, de sok édesség köt ki a járdákon, házak udvaraiban, kertjeiben is. Akik nem vonulnak fel, azok is kimennek megnézni. A városoknak saját változatuk van. A három királyok valahová hajóval, helikopterrel, tevéken, lovon, néhol szamáron, elefánton, vagy felcicomázott teherautókon, de pl. a Sierre Nevada környékén, sílécen is érkezhetnek.

Ilyenkor mondják a királyok a gyerekeknek, hogy korán feküdjenek le, mert másnap reggel viszik nekik az ajándékokat. Van, hogy a gyerekek az általuk megírt leveleket személyesen adják oda a királyoknak, legtöbben azonban a szüleiknek adják, hogy adják postára... :)

Január 6. - Ez az ünnep a vízkereszt, amikor a Három Királyok érkeztek Betlehembe. A Reyes Magos (Három királyok) ünnepe.  A spanyol gyerekeknek ez a legfontosabb nap az évben. A mágus királyok kiszorították még a Mikulást is ebben az országban. Azért december 25-én a Mikulás (Papa Noel) is visz nekik egy kis ajándékot, de az igazi ajándékok január 6-án érkeznek. A beöltözött uralkodók rendkívül népszerűek, különösen Boldizsár (Baltasar), aki egy szamáron lovagol úgy, közben elhagyja az ajándékokat.

A királyok megfordulnak a gyerekek körében utcákon, tereken, házakban, de gyerekotthonokban, kórházakban is.

Különleges élmény lehet nemcsak a gyerekeknek. Ilyenkor sok szülő a szabadságát is ekkor tölti, és nagyobb városokba viszik a gyerekeiket, és ott töltik a vakációt is. Pl. Madridban több százezer, de lehet, hogy több millió gyerek is részt vesz az ünnepségeken. (Interneten szerepelt a többszázezer és több miliió is, így nem tudom, melyik a helyes adat.)

1885 óta létezik már hagyományosan ez a felvonulás (CABALGATA), mely a spanyol karácsonyi hagyomány fontos része, és az ország egyik legnagyobb, legrégibb és leglátványosabb felvonulása.

Az ünnep az Újszövetségből ered, ahol Menyhért, Gáspár és Boldizsár, a három napkeleti bölcs utazott az éjszakában, hogy ajándékokat vigyen Jézusnak, ezzel is jelezve, hogy elismerik őt Isten fiának.

Az ajándékok korábban mirha, arany és tömjén volt, napjainkban ezeket jelképesen a cukorkák és más praktikus ajándékok váltották fel.

Táncosok, bűvészek, gólyalábon közlekedő művészek is szórakoztatják a közönséget.

Madridban a három csillagkép, a Pegazus (Menyhért), Halak(Gáspár) és a Bak(Boldizsár), a fehér szín, a csillagok, de pl. a Pinoccio mesebeli karaktere is főszereplő a felvonulásokon. A felvonulások jellemzői a varázslat, a remény, az öröm, a jókedv, a lelkesedés. Valóban egy ILLÚZIÓ.

Január 7. Miután a gyerekek megkapták az ajándékokat, visszatérnek az iskolákba, a szülők is visszamennek dolgozni, és kezdődik az újév a következő karácsonyig.

Tegnap a reiki kezelés után mondtam az egyik hölgynek, hogy írtam egy cikket a nemzetközi magyarok oldalára a spanyol karácsonyról. Nos szerinte nem minden úgy van, ahogyan én a fentiekben az internetes forrásokból fordítottam elég kemény munkával. Szerinte sehol nem emlékeznek meg december 21-ről. A neten még fotó is volt a granadai tűzugrásról. Ő ugyan madridi, de néhány éve Ibizán él, viszont ő sem ismerhet mindent. Mint ahogy azzal is megleptem, amit az Es Vedráról meséltem neki.

Viszont volt egy igazi meglepetés, mert mielőtt elment, adott nekem egy kis ajándék táskát, azzal, hogy ez a Reyes Magos (Három királyok) ajándéka, és csak ma, 6-án reggel szabad majd kibontanom. Így történt, hogy bár nem vagyok gyerek, de mégis kaptam ajándékot Vízkereszt napján.