Szibériában van egy település, ahol a leghidegebb az időjárás a világon, leszámítva az Antarktiszt, viszont mint állandó lakott település rekordott döntött. Volt, hogy minusz 71,2 fokot is mértek...a téli hónapokban minusz 50 fok is természetes ott...

Ma a suliban kipróbáltuk a digitális táblát, és megnéztünk egy filmet. Egy spanyol meteorológus forgatott már néhány filmet, ahol extrém klíma van, s ez év januárjában elment Szibériába is, Oymyakonba, ahol kamera előtt élte meg a számára szokatlan hideget, ugyanakkor bepillantást mutatott egy falu életébe, amely ilyen hidegben is éli a mindennapok életét, jó közösség és kultúra van, ahol tovább viszik a tradicionális szokásokat, tennivalókat. Vegyesen voltunk, ám én voltam az csak, aki már szembenézett minusz 20 foknál is nagyobb hideggel. Az afrikai kontinensről jövők valószínűleg ezt elképzelni sem tudják. Volt, hogy nevettünk a látott képeken, ám engem megfogott a település zárt világa, mégis mozgalmas élete. Népművelőként, kultúraszervezőként én is hasonlót tettem a falumban, ám ott már semmi sincs a régi világból...

Ez a település egy másik rekorddal is büszkélkedhet, hiszen télen minusz 50 fok, nyáron pedig plusz 35 fok van, a különbség bizony 85 fok.

Ha igaz, hogy a föld tengelye kimozdult már pedig kimozdult, az északi pólus Szibéria irányába mozdult el. Lehetséges, hogy az Északi sark ezek után pont errefelé lesz majd.

Nézzétek meg a filmet, megéri. Megkerestem a neten, online nézhető. Nem semmi a halfogás, ahol pillanatokon belül megfagynak a halak, amikor a lékből kiveszik. Vagy az orosz szauna se semmi, a számos kulturális megmozdulás, az ottani jégkrém, a kiteregetett ruha Mo-n is megfagy, de ez a csoporttársaimnak ismeretlen volt... stb.

Ojmjakon, a leghidegebb lakott település a világon

"Ojmjakon, Oroszország: A higanyos hőmérő már nem bírja

Az Ingyigirka folyó mentén elterülő kelet-szibériai városka éghajlatát tekintve egyedülálló a világon. Télen extrém hideg, (-50) nyáron pedig extrém meleg (+35) tombol. Jellemző még, hogy a hőmérséklet csak május második felében éri el, illetve haladja meg a nulla fokot, szeptember közepétől pedig ismét nulla fok alatti hőmérsékletek uralkodnak. A januári középhőmérséklet -48°C körül alakul és télen átlagosan 32 napig -50°C alá süllyed a hőmérséklet.

A gyerekeket úgy próbálják megóvni, hogy -20 fok alatt nem engedik őket az utcára játszani, mert a tüdejük néhány levegővétel után szó szerint lefagy, és a keringésük összeomlik. A 900 lelket számláló kelet-szibériai városban még a higany is megfagy (-39) a hőmérőben."

Na, akkor fogjam be a számat, s ne fázzak plusz 4 fokban. Kinn nem is fázom, fel tudok öltözni, a lakásban fázom, ahol nem lehet fűteni... brrr...