Ismét nyomába eredtem egy hírnek, amit nem rég olvastam. Persze ezt sem magyarul. Létezik egy része Ibizának, amit Atlantisznak neveznek. Ez nem azonos az elsüllyedt szigettel, valószínűleg a hatvanas években idetalált hippik adták ezt a nevet neki a különös hegyképződések miatt.


Egy csodálatos, természeti szépségű öböl, amely valamiért titkosnak számít az őslakosok között. Mikor a hippik felfedezték, ők nudista strandot, és saját szentélyt csináltak belőle, és számos rajzot, faragást is elhelyeztek a sziklákon.


Amelyet nem régen vandálok sajnos összefestettek. Vannak, akik úgy vélik, hogy a helyi hatóságok szeretnék eltűntetni a hippik nyomait, pedig ők már elvonultak a sziget nehezen megközelíthető részeire. Szerintem inkább angol turisták művelték, a vandalizmus rájuk a legjellemzőbb a szigeten.


Ez a Buddha faragás már több mint 40 éve készült. És most így néz ki.

A furcsa sziklaalakzatok, Es Vedra közelsége, és a titokban tartás arra enged következtetni, hogy ez a hely is mágikus erővel bír. Több helyen képeztek a hullámok ilyen természetes medencéket a szigeten, ez azonban valamiért misztikus lett.

Már ezer évvel ezelőtt is innen hordták a homokkövet a Dalt Vila építéséhez is, az azt követő évszázadokban pedig sok kőfaragó, szobrász hagyta ott a kéznyomát és a természet eróziója.  A különös lemezes képződések, a híres Kalóz torony, mely az öböl feletti hegyen van, szintén különlegessé teszi. Víz alatti világa számos halat vonz, és a búvárkodás szerelmeseinek is ideális hely. Sziklái mászásra is alkalmasak, és akik szeretnek fejes ugrani, azoknak is ideális helyszín, amikor a kiugró szikláról vetik magukat a mélybe.


Egy 2008-as video, amikor négy fiatal elment oda. Ebből gondolom, hogy azért csak meg lehet közelíteni, talán még nekem is, így a következő úti célunk ez lesz majd. Valószínűleg kemény séta lesz, de biztos vagyok benne, hogy meg fogja majd érni. A térképek sem jelzik, annyira igyekeznek titokban tartani. Tegnap egy ibicencától, bennszülött ismerősömtől kérdeztem meg, hogy szerinte, merre érdemes menni. Mikor az Es Vedrához mentünk tavaly, gyakorlatilag arra kell menni most is, csak majd meg kell találni azt a lejáratot, ami levisz a hegyről, mert akkor sem sikerült, ezért fotóztunk a hegy tetejéről.

A következők műholdas képek. Az egyik a beugró kis félszigetet mutatja nagyítva, s egy másikon bejelöltem körrel, hogy hol is van, hová kell eljutni.

A képen kivehetőek a 02 számok a bal oldali szikra geincén, ettől az őrtorony dél nyugatra van lejjebb, a hegy csúcsánál. Kitüremkedik egy kicsit, de a nagyításon majd jobban kivehető lesz, s hát kicsit vicces, mert egy felismerhetetlen tárgynak hat ebből a nézetből a torony…


Ha valaki odamegy, arra kell felkészülnie, hogy nincs árnyékos rész, és a sziklákon sem nagyon kényelmes, tehát töröközőt, plédet, napernyőt érdemes vinni.


Bízom benne, hogy aki a Mágikus sziget c. posztomat elolvasta, (jelenleg ez a legsikeresebb jegyzetem, több mint 4000-en nyitották meg) talán ez a bejegyzés is érdekes lehet. Ibizáról olyan info, ami magyarul még nem igen található  máshol, és olyan része a szigetnek, ami a titokzatosságával is vonzza az embereket, és sem a térképek, sem pedig az utikönyvek nem említik. Imádkozzunk, hogy ne telepítsenek ide is szállodákat, maradjon meg ez az öböl a természetes valóságában.

S egy másik video is még ráadásnak, ami tökéletesn bemutatja ezt a misztikus helyet, ami a bennszülötteknek egy kultikus hely, a hippiknek egyfajta szenthely és nudista strand. (Egyébként ez már nem zavarja a sziget nagy részén fürdőzőket, hiszen sok helyen fürödnek fürdőruha nélkül.) A ma emberének lehet egy mágikus hely, ahol erősebben érzi az energiákat, el tud lazulni, együtt tud lenni a természettel, akár sziklát mászik, akár búvárkodik, akár a helyben gyönyörködik, akár fürdik a kis medencékben vagy a tengerben, akár merész mutatványokat visz véghez, mikor magasról ugrál a vízbe.