Már írtam arról, hogy sok ember mikor végzi a munkáját, sokkal többet hibázik mostanában, mint még pl. 20 évvel ezelőtt....

Aki dolgozik, az véthet hibákat, mert olyan ember nincs, aki mindig mindent csak tökéletesen csinálna. Alapjában véve igen, de mondjuk 5 évben egyszer-kétszer azért előfordulhat valami baki.

Amióta visszajöttem Magyarországra, nincs olyan hét, hogy ne hallanék, látnék, tapasztalnék valami emberek által véghezvitt hibával kapcsolatos esetet.

Még októberben rendeltem az első erkölcsi bizonyítványt, anyukám címére. Január végén megrendeltem a következőt, mivel a korábbi lejárt. A kérő űrlap változott, mert most már máshová kell tenni az x-et, ha közalkalmazott, vagy köztisztviselői vagy kormányhivatali megfeleléshez kell. Nekem akár mind a három is kellett volna, mert mind a három irányban pályázgattam, ezért úgy döntöttem, hogy egyiket sem x-tem be, hanem csak arról kértem igazolást, ami eddig is volt, hogy nem vagyok bűntetett előéletű és nem állok közügyektől és foglalkoztatástól eltiltás alatt.

S ha mind a hármat kértem volna, az 3x 3.100 Ft, plusz az űrlapok díja és ajánlott postaköltség, egyesével, mert véletlenül sem lehet egy borítékba tenni a hármat.

Az űrlapon egyértelműen fel van tüntetve az állandó lakcím, és hogy hová kérem küldeni az igazolványt.

Már három hete elmúlt, hogy megigényeltem, már meg kellett volna érkeznie. Előkerestem a feladási bizonylatot, hogy valahogy utánajárok mi van. Előbb azonban felhívtam az állandó lakcím szerinti szomszédomat, mert oda szokták betenni a leveleket, amik arra a címre mennek. Voltak is levelek, s mondta a szomszéd asszony, hogy van ajánlott is. Ma kerültek hozzám a levelek, s valóban több jelzés is, hogy megpróbálták kézbesíteni a levelet. A szomszéd nem szólt, pedig máskor jelzett, hogy biztosan fontos lehet, ha már ennyi papírt tettek be. Anyum ment be érte, mert ő ingyen utazik, nekem 500 Ft az utiköltség, így sikerült megkapnom az erkölcsi bizonyítványt, ami több mint 4000 Ft utiköltség nélkül is. A dátuma február 5, s ma február 21-et írunk.

Szóval értelmesen ki volt töltve, az állandó lakcímem szerepel rajta, a vevőnél már a parádi cím szerepelt, mégis a bodonyi címre küldték. Vajon ki hibázott? Én jól töltöttem ki...

Anyu meséli, hogy összefutott egy ismerősével, aki fával tüzel, és gázpalackot használ, mert évek óta kiköltözött a nyárikonyhába. A nagy házba be van vezetve a gáz, de évek óta nem használja, most mégis kiszámláztak neki 70.000 Ft-ot.

Mikor Ibizán voltam nekem is kiszámláztak 400.000 Ft-ot, amikor egy csepp gáz sem volt elfogyasztva, akkor leveleztem elektronikusan, a lányom és a menyem meg telefonon is bombázta a céget, mire sikerült elintézni, hogy írják jóvá a számlát. Vajon az hibázott, aki leolvasta, vagy pedig az, aki tévesen rögzítette be a mérőállást, vagy pedig az, aki a számlát készítette.

Az se piskóta, hogy a bíróság e-mailben értesíti az alperest, hogy elnapolták a tárgyalást, és arra kéri, hogy erről ő tájékoztassa a felperest. Na ezen nevettem egy sort az este...

Ma hallottam egy statisztikát, hogy a magyarországi keresetek átlag 220.000 körül vannak mostanság. Hát, fogalmam sincs, hogyan számolták ki, de az is biztos, hogy a közszférában dolgozók nagy többsége, és a versenyszférában is a nagyobb többség minimálbérért dolgozik, de a bruttója kevésnek van felül a 200.000-en. Vidéken pláne. Most figyelgettem ezeket a dolgokat, és tapasztalom is. Se nekem, se a páromnak nem akarnak minimál bérnél többet fizetni, nem érdekel senkit, hogy milyen tapasztalatunk, képzettségünk van, 50 évesek elmúltunk, s nem kellünk sehová. MÁr régen se értettem, hogyan hozták ezt ki, csak úgy lehet elképzelni, hogy a kevés nagyjövedelmű bérét is betették a kalapba. Egy szűk keresztmetszet: ha egy valaki keres 2,5 millát egy hónapban és mondjuk 20 ember meg 114.000-et, az 4.740.000 Ft/hó osztva 21 fővel = 227.619. Ft. S akkor még nem számoltam a közmunkaprogramban dolgozókkal sem. Így már érhető, csak az a baj, hogy nem igaz. Az aktív keresők nagy része sajnos a kevés keresetűek közé tartozik. Vajon ez hiba, megtévesztés, nem tudom, de nem valós, abban biztos vagyok.

Vagy itt vannak a deviza és egyéb hitelesek is, mert sokan veszítették el az állásukat pl, vagy részmunkaidőben kénytelen valaki dolgozni, és a forint hitelt sem tudja fizetni, azok is bajban vannak. Jó annak, aki sosem kényszerült arra, hogy hitelt vegyen fel. Én nem tévére meg ilyesmire vettem fel, hanem az életem függött tőle. Mindegy, az van, hogy nem látok kiutat, mert hiába van számos bankok által felajánlott segítség, sajnos egyik sem vezet ki a gondból. Akik megtehették, hogy előtörlesztettek, azok nem is voltak annyira bajban.

A Bankok egyeduralkodók, és mindenbe beleszólásuk van, még ott is, ahol nem is gondolnánk. Ettől a spirituális fejlődéstől azt vártam, hogy ez a rendszer majd összeomlik. Biztosan fog is, csak nem tudom mikor.

A legnagyobb HIBÁ-t sajnos itt látom, mert nagyon sok ember esett csapdába, hogy nem hívták fel a figyelmet a kockázatra, és mindent svájci frank alapon számolnak, még a kamatot, kezelési költséget is. Tudom, hogy vannak kezdeményezések, amik próbálnak segíteni a károsult hitel felvevőknek, ám nem tudom, hogy ez mennyire fog sikerrel járni. Az tény, hogy tenni kellene valamit, s valóban nem jogszerű, hogy nekem is minden hónapban leemelik a bankszámlámon nem létező pénzből a kezelési költségeket, ami hónapról hónapra kamatos kamattal terhelődik. A tőkém nem fogyott, de már felhamoztam kamatból és kezelési költségből és azok kamataiból is több mint 1.200.000 Ft-ot. Próbáltam átnézni a kapott papírokat, aztán feladtam, mert nem lehet rajta eligazodni.

S itt vannak a károsultaknak épített vityillók az ócsai lakóparkban. Egyszerűen felháborítónak találom. Ez egy kidobott pénz az ablakon, inkább amit erre fordítottak, segítették volna a bajbajutottakat, mert ezzel számos hitelt meg lehetett volna szüntetni, és mindenki maradhatott volna a saját házában is. Kinek volt ez jó?

"Mint ismeretes, 170 ezer devizahitel-adósból csupán 588-an jelentkeztek az ócsai lakópark pályázatára, és közülük sokan már a jogosultsági feltételeknek sem felelnek meg.

Orbán Viktor és kormánya 6 milliárd forintot "szór el" az Ócsa határában létesülő úgynevezett szociális lakóparkra, amely a tervek szerint egyszer "majd a több mint 140 ezer bajba jutott devizahiteles család 0,0005 százalékának nyújt menedéket - a puszta kellős közepén". Az Ócsa határában fekvő lakópark négyzetméterára ma már 522 ezer forintnál jár, miközben Ócsa belterületén 140-150 ezer forint az átlag. Ebből a 6 milliárdból vásárolhattak volna 1200 összkomfortos lakótelepi lakást integrált, városi környezetben, iskola, óvoda, rendelő, patika, könyvtár, művelődési ház, sportpálya és munkahely közelben - írta Korózs Lajos.

Közben a Népszabadság mai számában arról ír, elképzelhető, hogy könnyebben teljesíthető feltételekkel egy újabb fordulót hirdetnek az ócsai szociális lakópark házaira. A napilap felidézi, hogy a 170 ezer devizahitel-adósból 588-an jelentkeztek a pályázatra, közülük sokan már a jogosultsági feltételeknek sem felelnek meg, így például nem ingatlanra felvett kölcsön miatt kerültek nehéz helyzetbe, vagy nem is devizában adósodtak el. Ha a pályázatokat szigorúan a kiírásban közöltek alapján bírálják el, akkor az ócsai lakópark első ütemének 80 házából legfeljebb a fele népesülhet be. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak március 20-ra kell összeállítani a javasolt bérlők listáját, amelyből egy öttagú bizottság választja ki a beköltözőket.

Az ócsai építkezés alvállalkozói azt állítják, hogy a beruházás második ütemét leállították, nem épül több ház a telepen. Ugyanakkor a Népszabadságnak a projektfelelős Belügyminisztériumból származó információja szerint a döntéshozók továbbra is elkötelezettek a lakópark második ütemének megépítése mellett. Már csak azért is, mivel a közműveket már a lakónegyed egészére - az eredetileg tervezett 420 házra - kiépítették, és megkezdték a lakópark következő ütemének előkészítését."

Azt is tudni kell, hogy 5-6 km-re található iskola, üzlet, benzinkút és persze buszjárat sincs. Akik odaköltöznek, muszáj, hogy autóval rendelkezzenek.

Ekkora bakit megengedhet magának az ország?

Nos, én pl. ha jelentkeznék, nem felelnék meg valószínűleg a feltételeknek. Valami olyan közösséget akarnak ott létrehozni, ahová nem mehet depressziós, nem mehet olyan, akinek nincs jövedelme, mert ha nem fizeti az ottani lakbért, akkor fél év után onnan is kiteszik a szűrét.

"A várhatóan áprilisban költöző nyerteseket ugyanis úgy válogatnák össze, hogy azok eredeti lakhelye ne legyen túl messze a Pest megyei településtől, mert ezzel a gyermekeket kiragadnák a környezetükből, új iskolába kerülnének, s a család rokoni kapcsolatai is sérülhetnek. Valamint az is feltétel, hogy csak azok a családok jöhetnek szóba, amelyek ingatlanvásárlásra vettek fel hitelt, s devizában adósodtak el.

Szintén a beruházás folytatása ellen szól az ára is. A 80 ház majd 2,4 milliárd forintból készül el, vagyis az átlagár közel 30 millió forint. Igaz, ebben a telep víz-, csatorna- és elektromosáram-hálózatának kiépítése is benne van. Az infrastruktúrát leszámítva azonban egy 50 négyzetméteres ház építési költsége így is 10 millió forint. A Duna House ingatlanközvetítő nyilvántartása szerint egy ekkora lakást Pest kevésbé drága részein és a megyeszékhelyeken már 5-8 millióból meg lehet venni, s a városokban a bedőlt hitelesek is nagyobb eséllyel kezdhetnének új életet."

S így néznek ki:

Ezt most le kellett írnom, mert neten, tévében is megütötte a szemem, és igyencsak ellenérzést váltott ki bennem.