Sokszor éreztem már azt életem során, hogy nekem semmi sem olyan egyszerű, mint másoknak. Még egy vacak foghúzás se...

Eljutottam végre a fogorvoshoz, kétszer is sorba álltam, de nem jutottam közelebb ahhoz, amiért elmentem. Az új fogorvosnő nem vállalta, hogy kihúzza, beutalt a szájsebészetre. No nem tudom, mikor jutok be, mert visszaemlékezve a decemberi esetemre, nem tudom, hogyan tudok majd sokat beszélni egy olyan műtét után, mint amit decemberben is átéltem,még a számat sem  nagyon volt szabad kinyitni... Már pedig a munkám során sokat kell beszélnem.

Sosem voltam egyszerű eset, egész életem során olyan helyzetekbe futottam bele, ami másoknak elsőre, könnyen sikerült, nekem azonban mindig ki kellett hozzá találnom valamit, hogy tényleg nekem is összejöjjön. Persze ez sincs véletlenül, a mostani fejemmel már tudom, hogy az ilyen helyzetek segítségével fejlődtem sokat.

Az viszont, hogy többet kelljen szenvednem, mint másoknak, és hogy egy fogat se merjenek kihúzni, hanem kérjek időpontot, utazzak el azért is a városba, annak nem örülök. Azt hittem, ma már túl leszek rajta. Még ez se jött össze... Pedig ki kell húzatni, ezzel tisztában vagyok.

Olyan sokszor feltettem ez a kérdést, "nekem miért nem sikerül, miért lesz bonyolult egy könnyűnek tűnő feladat"? Aztán valahogy még is elértem mindig, amit akartam, csak sokkal jobban oda kellett hozzá tennem magam, mint másnak. Nagyon sok idézet segített a fejlődésemben. Erre is volt egy Marcus Auréliustól:

"Ne gondold, hogy ami neked nehezedre esik, az emberileg lehetetlen. Inkább úgy fogd fel, hogy ami emberileg lehetséges és megszokott, azt te is elérheted."

S ez nagyon igaz. Saját példámból tudom, hogy nem szabad  feladni semmit sem, és ha  nagyon akarjuk, akkor el is érjük. Most is kihúzatom a fogam, csak még össze kell hangolni egy csomó mindent, hogy meg tudjam oldani. S igyekszem nem irigykedve gondolni azokra az emberekre, akiknek ma elsőre kihúzták a fogát. Ez van. 2 percig lenni egy helyzetben és tovább lépni. Ez egy nagyon nehéz feladat, de megtanulható.

Ma olvastam valami érdekeset. Kurt Tepperwein azt írta, hogy a betegségeket valaminek a hiánya okozza a szervezetben, ezért kell dolgoznunk a megfelelő C vitamin bevitelen, mert azt sem állítja elő a szervezet, de most olyant olvastam, amit így leírva eddig nem. Hasonlóan nem tudja előállítani a szervezet a kofaktorát, az OPC-t. Eddig azt sem tudtam mi az.

"AZ OPC az „oligomer proantocianidin” szó rövidítése. Az OPC természetes anyagként számos növényben megtalálható, de többnyire a héjban, a magokban vagy a szárban, amelyeket eltávolítunk fogyasztás előtt, így a gyümölcsök ellenére OPC-hiányban szenvedünk.

Az OPC a jelenleg ismert legerősebb antioxidáns, tizennyolcszor erősebb, mint a C-vitamin önmagában, és negyvenszer erősebb az E-vitaminnál.

Oxidációnak nevezzük azt a folyamatot, amikor az oxigén vegyül egy másik kémiai elemmel, és látható öregedésünket is nagyrészt az oxidációnak köszönhetjük. A folyamatot a szabad gyökök okozzák, amelyek nemcsak bizonyos betegségek kialakulásában játszanak nagy szerepet, hanem elsődlegesen felelősek a mindannyiunkat érintő öregedési folyamatért is.

Bár ez a folyamat be van programozva a génjeinkbe, ettől még 130 évet is élhetnénk. Az idő előtti öregedést nagyrészt a szabad gyökök okozzák, és ezen a téren „öregedés elleni szerként” hat a C-vitamin és az OPC kombinációja. Mert ha sok szabad gyök van a testben, oxidációs folyamatok indulnak be, amelyek agresszívan károsítják a sejteket. Ennek következtében betegségek lépnek fel, de elsősorban idő előtt öregedni kezdünk. Ez azt jelenti, hogy valóban meghosszabbíthatjuk az életünket, ha C-vitaminnal és OPC-vel sakkban tartjuk a szabad gyököket. Jelentősen csökken a ráncképződés is, így optikailag is fiatalabbnak tűnünk. Elsősorban azonban jóval fiatalabbnak érezzük magunkat, és talán ez a legfontosabb: hogy az ember igazán jól érezze magát a bőrében."

A szőlőmag ilyen hatásáról már hallottam, vagy olvastam, de a vörösbor pozitív hatásáról is. Nos Tepperwein szerint a vörösborban található a legtöbb OPC.

"Az OPC elsősorban a vörösborban fordul elő magas koncentrációban, mert a vörösbort a fehérborral ellentétben a héjakkal, magokkal és szárakkal együtt erjesztik, így a bor felveszi az OPC-t. Innen ered az ismert „francia paradoxon”, miszerint a rendszeres vörösborfogyasztásnak köszönhetően tovább él az ember, pedig az alkohol árt az egészségnek.

Ezt a „francia paradoxont” St. Leger szemléltette a The Lancet 1979. májusi számában, amikor kimutatta a borfogyasztás (vízszintes tengely) és az 55 és 64 év közti férfiak halálozási aránya (függőleges tengely) közötti összefüggést. Franciaországban a legkisebb a halálozási arány, és bizonyára még lenyűgözőbb lett volna az eredmény, ha különbséget tesznek fehér- és vörösbor között. Bár a franciák többi táplálkozási és életviteli szokása nem kifejezetten kedvez az egészségnek, a rendszeres vörösborfogyasztás és az azzal együtt járó OPC-felvétel lenyűgöző mértékben meghosszabbítja az életet."

Ha az OPC és a C vitamint együtt fogyasztjuk:

  • Hosszabb, egészségesebb élet
  • kevesebb fibrinogén ( a vér rost anyaga) lesz a vérben, a meglévő mennyiséget feloldja az OPC
  • érlazító és értágító
  • vérnyomáscsökkentő
  • nőknél pedig ösztrogénfokozó hatású

Ibizán alkalmaztam ezt, de nem volt tudatos. Ha tehettem naponta megittam 1 dl Sangriát, ami csak egy kis könnyű gyümölcsbor, de biz Isten ez is segített, hogy kinn beállítottam a vérnyomásomat.

Tehát, ha sokáig akarunk élni, megállítani az öregedést, és segíteni a testünk mechanizmusát, akkor igyunk vörös bort és együnk mellé C vitamint.

Most már csak az a baj, hogy a Sangria itt 3x annyiba kerül, mint egy ibizai boltban. Cafetériákban persze jó dgán adják, de boltban 75 centért is kaptam másfél literes kiszerelésben. No ezt Mo-n biztos nem kapok.

Tudjátok, hogy mit jelent a Sangria? - vérátömlesztés...

Egy dolognak sajnos nem találtam természetes megoldását. Elveszítem a fogaimat, illetve eleve ki sem jöttek, hogy ezeket hogyan lehetne újra növeszteni. Erre is kitalálhatnának valamit... nem örülök, hogy felül hamarosan protézisem lesz...