Többször írtam már arról, hogy általában elérem, amit akarok, de semmi sem megy olyan simán, mint másoknak...

Sikerült egy akcióban új szemüvegre szert tennem. 1 hónap után ki kellett cserélni a keretet, mert lepattogott a keretről a festék. Már az újabb keretről is pattog lefelé, s persze ismét egy hónap telt el. Lehet, hogy ezeket a drága kereteket egy hónapra tervezik mostanság? Egy 100.000 Ft-os multifokális - három szemüveg egyben - van, szerencsére van rá garancia, de ez azért mégis túlzás.

2008-ban csináltattam egy hasonlót, de azzal is így jártam. Az a lencse három keretet használt el.

Egyszerűen nem értem, hogyan lehet ez. Nagyon vigyázok a szemüvegre, pont azért mert ilyen drága. Mégis a száráról ismét lehullik a festék. Csak a fejbőrömmel érintkezik, de hogyan lehet, hogy 1 hónap után ez történik? Megérteném, ha már eltelt volna vagy 6 év, mert már számát sem tudom, hány szemüvegem volt, de ilyen gondom, mint az utóbbi két szemüvegnél volt, korábban sosem fordult elő, a régebbi szemüvegek, még most, akár 50 év után is szemüvegek. Még megvan vagy 10 db. Amikor minden ilyen drága, azért nem kellene ilyen trehány munkát végezni azoknak, akik csinálják.

Hasonló eseteim vannak a telefonos ügyintézésemnél is. Úgy gondoltam, hogy átíratom anyu vezetékes telefon/internet/tv számláját az én nevemre, s hogy arany társkártyában veszek egy olcsó telefont, mert hát az is kipurcant, s akkor nem kell közjegyző előtti meghatalmazás, mert majd év vége felé kellene egy laptop is, remélem, bírja még egy ideig. A jó kis Samsungom bizony 10 évig bírta. Már átírták a dolgot, s utána közli az ügyintéző, hogy hoppá, ha átírattam a dolgot, akkor az  arany státusz ugrott, elölről kezdődik majd. De azért van neki ajánlata, hogyan tudnék kedvezményesen telefont venni. Még bele is mentem a dologba. Viszont hibát, hibára halmozott, mert nem jött meg az aktiváló levél a távszámlához, elírta a címemet, a bankszámlámat, stb. Eltelt két hét, tegnap Egerben jártam, és rákérdeztem egy T-mobilos üzletben a dologra. A hölgy azt mondta, hogy jobb lesz, ha a távszámlásokkal veszem fel a kapcsolatot. Fel is vettem, a tegnapi telefonos ügyintéző elnézést is kért, hogy nem jött meg az aktiváló levél, s közölte, hogy 10 percen belül megkapom. Jött is egy levél, de abban nem volt aktiválás, hanem éppen hogy deaktiváltak egyet, amit még sem csináltam.

Ma újra telefonáltam, két ügyintézővel is beszéltem, újra sikerült egy régebbi fiókomat ott elérhetővé tenni, ismét várom a levelet, hogy az új szolgáltatást aktiválni tudjam, de még nem jött semmi.

Olyan sokszor megkérdeztem már magamtól és az Univerzumtól is, hogy miért van az, hogy sosem megy simán semmi.

Más vesz egy szemüveget vagy egy telefont, de nem kell utána ennyit kínlódnia. Miért nem tud nekem semmi sem simán menni?

Sok mindent megéltem, megtapasztaltam, megismertem, megtanultam, ez az egy valamiért nem változik, nem változott, mindig meglesz, amit akarok, csak sokkal nehezebben, mint másnak.

Nem tudom, van-e így ezzel más is? Igaz, hogy kiestem az ügymenetekből, míg külföldön voltam, az azonban biztos, hogy az eltelt idő alatt minden sokkal rosszabbra változott.

A Kincstár 2 hét alatt sem küldte még ki az elszámolási papírjaimat, addig az új munkahelyen nem tudnak szerződést csinálni, és így fizetést sem kapok. Az én időmben, amikor még az iskolában dolgoztam, akkor ha ilyen volt, néhány napon belül kiküldték a papírokat, és a fizetést is hóközin megkapták az emberek.

Nem elég, hogy egy új munkahelyet szokok minden területen, még mindig lógok a levegőben, mert még szerződést sem láttam, s fizetést sem kapok.

Ez a rendszer lassan már követi a spanyol bürokratikus utat. Amikor külföldön éltem, szidtam az ottani viszonyokat, s mire hazajöttem, itt is olyan rossz lett.

Ahogy Pató Pál úr is mondta, a mai hozzáállás: "Ej, ráérünk arra még!" Persze az is hozzájátszik, hogy lehetnek leterheltek az ügyintézők, lehetnek nem hozzáértők, lehetnek lusták, stb. Mindenesetre nem szeretném megérni, hogy egy jogosítvány itt is 1 év alatt készüljön el. Erről írtam egy verset Ibizán.

Pató Pál úr országa
Ha jogsid, vagy más iratod lejárt már
nyugalom kell ehhez minden ügyfélnek,
majd egy év is eltelik, s postázzák tán,
tienen tiempo – mondják, ráérnek.
Egy stégen két sirály ácsorog árván,
telefonom villan, melléjük érek,
a mozgást nem félik, csak néznek kábán,
szél zúgja fülembe: - ők is ráérnek.
Nyolcvanévesek sétálnak a parton,
Arcuk fiatal, kezük sem remeg még.
Nem tudják mi a stressz és az izgalom
Nyugalom a jelszavuk már réges-rég.
Pató Pál úr tudta, bár nem volt spanyol,
Igaz nagyon: - „Ej, ráérünk arra még!”

(2010-04-20)


Tényleg próbálok pozitívan állni a dolgokhoz, csak hát a sok ilyen megpróbáltatás kezd felőrölni, hiszen csak két esetet emeltem ki, ugyanakkor az ilyen esetek ebben a hónapban elérték a 15-öt. Akkor sem adom fel... Viszont jó lenne tudni, mit kellene tennem azért, hogy könnyebben alakuljanak már végre a dolgok....