Volt időszak, hogy nem néztem híradásokat, sok mindennek nem engedtem helyet az életemben, mostanában viszont sok olyan dolog történik, hogy muszáj figyelnem a médiát jobban, mint eddig.

1990-ben - idestova 27 évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba a civil szférával és megértettem, hogy az áll hozzám a legközelebb. Amikor az első alapítványt hoztam létre, és még sok szervezetet utána, kitétel volt, hogy a szervezet politkától mentes kell legyen. Aztán szép lassan beszivárgott oda is a politika, sőt a nagy alapítványok többsége mögött politikusok álltak, és sok olyan dolgot tettek, amelyek folyamatosan lejáratták a civil társadalmat.

Ma már az emberek is másképp ítélik meg azokat az embereket, akik tenni akarnak, kiállnak az igazságért, és nem ijednek meg az önkéntességtől sem. Most pedig teljesen le akarják járatni a civil szervezeteket, magát a fogalmat is.

Vajon tényleg annyira fél a kormányzat, hogy háborút indított a civilek ellen, azok lejáratására, használva azt a kifejezést is, hogy "el kell takarítani őket az országból".

A szocializmus alatt nem is nagyon kaptak lehetőséget, de a rendszerváltás után látványosan beindultak a civil mozgalmak, szervezetek.

Bár én csak falusi, kistérségi, megyei szinten mozogtam a civil világban, és soha sem volt nagy rálátásom egy nagyobb civil szervezet életére, most mégis nagyon fel vagyok háborodva az miatt, ami a civilek ellen folyik.

Nyilván ez nem is most kezdődött, és várható volt.

Nem vagyok egy kommentelős típus, nem megyek bele parttalan vitákba sem, bár előfordul, hogy olykor konfrontálódom bizonyos témáknál, most mégis szánok egy bejegyzést ennek a témának.

Néhány híradás az elmúlt napokból:

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/indul_az_allami_civilvadaszat_orban_rezsim_putyin

http://index.hu/belfold/2017/01/10/eljott_orban_ideje_hogy_bedaralja_a_civileket/

http://kettosmerce.blog.hu/2017/01/11/nemeth_szilard_szerint_a_toritanarok_azok_a_sorosista_civilek_akiket_ki_kell_takaritani_az_orszagbol

http://hvg.hu/itthon/20170111_Soros_Nyilt_Tarsadalom_Alapitvanyok_civil_szervezetek

http://www.helsinki.hu/rossz-hirunk-van-nemeth-szilardnak-bele-akarunk-szolni-a-politikaba-es-ez-alkotmanyos-jogunk/

Én ugyan most is csak falusi szinten teszem a dolgomat, de nagyon nehéz dolgom van, mert van aki nem érti azt sem, hogy mi az, hogy civil, aki meg tudja, mennyire lejáratták már ezt a szót, az azért nem érdeklődik a témában.

Magamtól is megkérdeztem az elmúlt időszakban, hogy valóban ezt akarom csinálni? Felkészültem rá? ez az utam. Itt a blogban is foglalkoztam már ezzel a témával, s mindig arra jutottam, hogy örülök, hogy visszataláltam ebbe a szférába, és szeretném tenni a dolgomat a közért, közösségekért, az emberi jogokért, egy faluért, stb.

Az előző bejegyzésem a változásról szólt. Bizony ez a változás minden téren zajlik, ami a világban, földrészeken, országokban, településeken, városokban, közösségben, és egyénekben egyaránt.

Emlékszem, amikor a főiskolán vezetéselméletből Soros György munkásságából kellett írnom egy dolgozatot. Nem volt semmi akkoriban sem, sőt talán egy pénzügyi spekuláció is fűződött akkoriban a nevéhez. Nyilván mindenkinek szíve-joga megítélni őt, de azt, hogy a civil társadalom munkásságát az ő nevére hivatkozva próbálják lejáratni, az merőben túlzás, hiszen kb. 60 szervezetet támogat a sok ezerrel szemben.

S sajnos azok a civilek is megérzik ezt a háborút, akiknek igazán sosem volt dolguk nagyobb külföldi támogatásokkal, vagy épp a kormányzattal...

Amikor még az NCA létrejött, nagyon díjaztuk, aztán, mikor külföldre kerültem, közben azt is szétbombázták...

Az embereket már alig érdekli valami, akik pedig mégis hajlanak arra, hogy tegyenek valamit, azoknak meg most megy el a kedvük...

Én egy kis pont vagyok, de mindig civil aktivista voltam, s valószínűleg maradok is.Remélem, hogy lesznek mások is, akik így gondolják....

A január egy nagyon negatív hónap, s nem igazán örülök a következő havazásnak sem. Tegnap is havas tájakon vezettem át két megyén, de hétvégén ismét a Felső Mátrába visz az utam, szombaton nem tudom, hogyan lesz majd... remélem, hogy ismét csak riogatnak...

Ezeket most olvastam, nehéz lesz elterelni most erről a gondolataimat...

http://hvg.hu/itthon/20170112_antal_attila_tasz_transparency_international_helsinki_bizottsag_civilek

http://nepszava.hu/cikk/1117507-tamadas-a-civilek-ellen---kulfoldi-sajto

http://mno.hu/belfold/ujabb-tamadas-indul-a-civilek-ellen-1380519