Nagyon kevés az időm az írásra, ezért várni kell a folytatásra ismét. Most a Peles kastély, a Drakula kastély és kisebb történetek pl. Benedek Elekről, Károly hercegről és számos csodálatos fotó ebben a részben.

Tusnádfürdőn volt a szállásunk 3 éjszaka is, ahonnan csillagtúra szerűen utaztunk tovább, majd oda vissza. Ez a legkisebb város Székelyföldön, Hargita megye legdélebbi csücskében.1500 lakosa van, a vulkanikus eredetű Hargita és a Csomád hegység között fekszik. Főként a gyógyturizmusból él. Lehetőség van medvelesre is. Máté Bence világhírű természetfotós leséből alakítottak ki egy megfigyelő pontot, ahová lovaskocsival lehet kijutni. 3 órás program, melyre elég nagy az igény a turisták körében.

Magyar lakta terület, és nagyon jó volt, hogy a panzióban, boltokban is magyarul tudtunk értekezni. A harmadik napon Sinaja felé vettük az utunkat, ahol a Peles kastély várt ránk.

Útközben még magyar lakta települések közelében haladtunk el. Benedek Elek szülőháza Kisbaconban van, mely Székelyföldön, Kovászna megye területe. Ő volt az az irodalmár, aki soha nem hagyta el Székelyföldet. Ő volt a szerkesztője a Cimbora c. folyóiratnak, és nagy szerelemben élt feleségével Fischer Máriával, még fiatal korukban elhatározták, hogy együtt fognak majd meghalni.

1929-ben megszűnt a Cimbora, a hír hallatán Benedek Elek rosszul lesz, szívinfarktust kap és meghal. Utolsó levelének 3 szava: „… fő, hogy dolgozzanak…”. Felesége következő nap megmérgezi magát, nagy mennyiségű altatót vett be. Együtt temetik el őket a kisbaconi református temetőbe. A szülőház homlokzatán mai napig ott a Mari falirat, a látogatókat pedig Benedek Elek unokája fogadja.

További történet Károly herceg nevéhez kötődik, ugyanis három birtoka is található Erdélyben. Zalánpatak és Miklósvár Székelyföldön, Szászfehéregyháza pedig Szászföldön.

Erzsébet királynő üknagyanja, Rhédey Klaudia származott erről a vidékről, így nem ok nélkül mondja Károly herceg, hogy az ereiben székely vér is folyik.

Sinaja felé egy hatalmas mészkőhegység mellett haladtunk el, ez a Bucsecs hegység, mely 2505 méter magas.


Sinaján található a Peles kastély, mely a Peles patakról kapta a nevét. I. Károly román király használta. A kastély 50 %-ban tégla és 50 %-ban fából készült. Románia legszebb, de Európában az egyik legszebb kastély. A benti fotókat nem én készítettem, fizetni kellett, majdnem többet, mint a belépő, így 5-en összedobtuk az árát, és egy lány fotózott, majd mindenkinek elküldte szabad felhasználásra a képeket, így tudom most én is dokumentálni, milyen szép helyen is jártam.


Ceausescu is szemet vetett a kastélyra, akkoriban azt mondták neki, hogy a fákat valamilyen fabogár támadta meg. Ő elhitte, viszont azt mondta, hogy akkor ne is lássa senki, és a kastély lezárásra került. Az 1989-es román forradalom után, 20 év múlva 1990-ben nyitja meg újra kapuit. Jelenleg királyi tulajdonban, de állami üzemeltetésben van. 2 szint látogatható, a harmadikat a jelenlegi király, I. Mihály és családja használja.

A fűtés az eredeti, ott létünkkor is üzemelt, mert a fa részek miatt fontos az egyenletes hőmérséklet.

 

.......

A kastély után Törcsvárra vezetett az utunk, ahol a ma Drakula kastélyként emlegetett épületet néztük meg. Az első Drakula film alapját képező könyv kitaláció, viszont egy manapság igen divatos – vámpír világot indított el a filmek terén.

A vár 1377-ben épült, de évszázadokig a szászoké volt. 1920-ban került vissza a királyi család tulajdonába. Mária királynő (I.Ferdinánd felesége) kapta meg. Harmadik lányuk, Ilona hercegnő volt, aki örökli a kastélyt, s aki férjhez ment Habsburg Antalhoz, s 6 gyerekük született. Három ma is él, és ők hozták rendbe a kastélyt. (Domonkos, Mária Magdolna és Erzsébet.)

1987-ben kezdték restaurálni. Korábban széthordták a berendezési tárgyakat. Jelenleg a királyi család emléktárgyaiból látható benne kiállítás.

 

 

 

 

 

 

 

A román állam keresett egy megfelelő kastélyt a Drakula történethez, és Törcsvárra esett a választásuk.  Így lett Törcsváron Drakula kastély, melyhez nem igen volt köze a havasalföldi véreskezű fejedelemnek, Vlad Tepesnek.

A kastély közelében bazársor található, melynek része a Drakula barlang is. Kísérteties hangok hallatszanak ki a sátrak felé, és maskarás, álarcos emberek jelzik, jó pár leyért lefotózhatjuk vele magunkat.

Folyt. köv.