2017. szeptember 27. és október 1. között Erdélyben jártam. Nagyon vágytam már oda, és sok mindent sikerült látni azokból a helyszínekből, amelyeket még májusban skicceltem le egy noteszbe. Ha az eredeti tervem szerint saját autóval, saját szervezésben járom be a helyszíneket, bizony nem lett volna ilyen csodás élmény, mert egy idegenvezető olyan dolgokat is tud, megmutat,amit nem ismertem volna meg, bármennyit is olvastam volna utána.

Az utazás alatt remek kísérőnk volt, Lukács Attila személyében, aki maga is Erdély szülötte, s ízes beszédével, lexikális tudásával, nagy tapasztalatával, helyismeretével, valamint sok legendával, történeteivel teljesen elvarázsolt. A buszon ülve felvillanyozva hallgattam a szavait, és lelkesedtem, éreztem, hogy meg kell örökíteni, tovább kell adni azt a sok információt, amik nem mindenki előtt ismertek.

Így született a négy részes blog sorozatom is, melyben igyekeztem nemcsak képeken megmutatni Dél-Erdély csodálatos látnivalóit, hanem olyan információkat is közölni, amiket az utazás során hallottam. Most őt szeretném bemutatni, hogy mások is kedvet kapjanak olyan erdélyi utazásokhoz, ahol ő kalauzolja az embereket.

 

 

 

B.M. Mióta vagy és hogyan lettél idegenvezető?  Hogyan kerültél a Vivaldi Travel Kft-vel kapcsolatba?

L.A. Turiszitkai főiskolát és egyetemi tanulmányokat végeztem. 2009 óta foglalkozom idegenvezetéssel. 5 évet töltöttem a tanügyben, ez idő alatt az utolsó 2 évben párhuzamosan tanítottam és csoportokat is vezettem, nyilván szünidőben. Egyik egyetemi tanárom javaslatára, aki szintén a mai napig tanít és csoportokat vezet, kezdtem bele ebbe a szép szakmába immáron 8 éve. Jó döntés volt.

A Vivaldi Travel-el 2013 óta dolgozom együtt, azóta vezetem az erdélyi csoportok nagy részét. 2013-ban szintén a fent említett volt egyetemi tanárom és jó barátom révén kerültem kapcsolatba velük és azóta is az iroda erdélyi idegenvezetője vagyok.

B.M. Van-e Erdélynek olyan területe, ahová a legszívesebben mégy, viszel csoportokat, és miért? Akik először mennének Erdélybe, melyik utat javasolnád elsőnek?

L. A. Erdély területe nagyon nagy, nagyobb, mint Magyarország. Természetesen minden idegenvezetőnek vannak kedvenc helyei, így nekem is. Az Al Duna, a Kazán-szoros minden alkalommal ámulatba tud ejteni. Évente többször viszek csoportokat oda.

Akik először jönnek Erdélybe, mindenképp első útnak a közép Erdélyi útvonalat ajánlanám (Nagyvárad – Kolozsvár – Torda – Marosvásárhely – Székelyföld). Ezen felül nagyon sok útvonal van Erdélyben, mindeniket ajánlom végig járni (Észak-Erdély, Dél-Erdély, Bánság stb.)

B.M. Székelyföld szülötte vagy. Milyen is egy székely ember, egy székely idegenvezető? Mesélj mostani életedről, hazaszeretetről, elhivatottságról!

L. A. Így van, székelynek születtem. Kissé más népcsoport, más tájszólással, más kiejtéssel, más hanglejtéssel, más szokásokkal. Kissé nehezen barátkozó típusú a székely ember, de ha sikerül a barátkozás akkor már baj nem lehet. Kissé konok ember a székely, bükkfejű ahogy a székely mondja, de annál huncutabb, nagy gobé a székely.

A székely idegenvezető elsőre másnak tűnhet egy magyarországi utas számára. Beszéde, magatartása miatt is akár. Idővel viszont megtapasztalja az utas, hogy szívvel-lélekkel, beleadva mindent, szülőföldje iránti szeretetét próbálja átadni az utasok számára.

B.M. Van-e olyan emléked valamelyik idegenvezetésednél, amit szívesen megosztanál másokkal is?

L. A. Igen volt. Idén 2017-ben, az egyik tavaszi csoportom alkalmával, ahol 56 személy kalauzolhattam el Erdély földjén, egy verset írtak rólam a kedves utasaim, amit a búcsúvacsora alkalmával felolvastak nekem. Elárulom nagyon meglepett és elérzékenyültem. A vers a következő volt:

Székelyföldre utazott egy jópofa csapat,
Utazótársunk sok megyéből akadt.
Heves, Nógrád, Tolna és Zala,
Itt van az ország apraja - nagyja.
Sokaknak ajándék volt ez az út,
Vagy a szürke hétköznapokból egy kis kiút.
A lélekkel csodát tesz e pár nap,
Többet jelent, mint ember az orvostól várhat.
Szerintünk jó kis csapat csiszolódott össze,
A nevetéstől sokszor gyűlt könny a szemünkbe.
A sírva nevetésre Attila is rátett,
Székely viccekkel bombázott minket.
Az idő sokáig kegyes volt hozzánk,
Sok szépet láttunk, kivéve Szent Anna tavát.
Na de mindenben lássuk a jót és a szépet,
Jöjjünk vissza máskor, s csináljunk akkor képet.
Tudtuk, hogy sok izgalmas, csodát rejt majd az út,
Az idegenvezetőnk tudása minden várakozást felülmúlt.
Ennyi történet, évszám, legenda és mese,
Az embernek teljesen megáll az esze.
Ilyen szép, ízes beszédet ritkán hallunk,
Sok székely szót tőle megtanultunk.
S ha kérdezed tőlünk Attila:
"jösztök-e még hozzánk?"
Válaszunk: Igen! Hisz gyönyörű Erdélyország!
Köszönet mindenért újdonsült Apuka,
Kislányod születéséhez nagy-nagy gratula!
Szép feleség s két gyönyörű gyerek,
A jó Istennek biztos terve volt veled.
Hisz mindened megvan, mit az ember kérhet,
Kívánunk az életben sok boldogságot Néktek!

B. M. Volt-e olyan váratlan esemény, helyzet az idegenvezetéseid közben, amikor minden tudásodra, tapasztalatodra, erődre, gyakorlatiasságodra, problémamegoldó képességedre szükséged volt?

L. A. Igen ilyen is volt. Nem egyszer, nem kétszer. Viszont egy idegenvezetőnek jó helyzetfelismerési képességei kell legyenek. Minden esetben észnél kell legyen, jó döntéseket kell hoznia amilyen gyorsan csak lehet. Nem árt, ha sok az ismerős, kapcsolat hisz ezek hasznára válnak az idegenvezetőnek. Egy utazás alkalmával az idegenvezető a csoport „anyja”. Mindenki számít rá minden helyzetben, jóban, rosszban.

B. M. Csodálatos helyen élsz, és pontosan tudom, milyen érzések töltenek el a munkád során, de van-e neked is olyan utazás a bakancslistádon, ahová turistaként magad is elmennél?

L. A. Természetesen nekem is vannak álmaim, eljutni egy-egy helyre. Ezt próbálom is megvalósítani, habár szezon közben sok a munka, kevés az idő, viszont extra szezonban próbálom pótolni. Idén Olaszországba utazom, jövőre Lengyelország a cél. Idegenvezetőként én is szeretnék minél több országba eljutni, megismerni minden más nép életét, kultúráját, országát és tanulni.

B. M. Sokat vagy úton. A családoddal is igyekszel minél több időt tölteni, vannak-e olyan közös dolgok, tervek, amiket szeretnél a közeljövőben megvalósítani velük együtt?

L. A. Igen sokat vagyok úton, egy évben legalább 30 hetet. Két kislányom van, őket mindenképp szeretném beavatni idővel a munkámba, megmutatni nekik is ennek a szakmának a szépségeit. Nagyobb lányom 5 éves, ő már utazott velem többször munkáim során. Szeretném velük is megismertetni szép hazánkat, minden zig-zugába elvinni őket és átadni mindazt, amit én is évek során láttam, tanultam, tapasztaltam.

Köszönöm a válaszokat Lukács Attilának. és további sikeres munkát, kitartást és erőt kívánok neki. Nagyon örülök, hogy megismerhettem, és személy szerint már most el kezdek spórolni, hogy 2018-ban is részt vehessek egy másik erdélyi utazáson, ahol ő lesz majd az idegenvezető.

S akkor jöjjön a kvíz.

Öt kérdést teszek itt fel, melyekre akkor lehet válaszolni, ha elolvastátok, elolvasták a négy blogbejegyzésemet Dél-Erdélyről. A válaszokat a magdi.lena7@gmail címre kérem, 2017. november 30-ig. A helyes választ írók közül sorsolással döntöm el (papírra fogom írni a neveket és kalapból húzatom ki majd valakivel), hogy ki kapja a következő könyvemet.

Lena Belicosa: Az éjszaka örvényében https://publioboox.com/hu_HU/az-ejszaka-orvenyeben1

Itt pedig lejjebb görgetve bele is lehet olvasni. http://lenabelicosa.5mp.eu/web.php?a=lenabelicosa&o=S4DEb0XiJ5

A könyvet Bóta Csaba festőművész művei illusztrálják. Az álmaimból írtam történeteket, verseket, és álomfejtések is találhatóak benne.

A nyomtatott könyvet térítés nélkül postázom Magyarországon belül bárhová. Külföldre is elküldöm, ha a postaköltségbe kapok némi támogatást, mert az néhány országba drágább, mint a könyvem nyomtatott ára. Köszönöm.

Kérdések:

1. Hol játszódik Kőműves Kelemen balladája?

  1. Vajdahunyad                    2. Déva                                 X. Törcsvár

2. Mióta létezik a Transfogarasi út, mely Fogarasi havasokba visz fel?

1. 1974                                2. 1976                                  X. 1978

3. Miből épült a Sinaján található Peles kastély?

1. 70 % tégla, 30 % fa          2. 50 % tégla, 50 % fa            X. 50 % kő, 50 % fa

4. Hol található a Fekete templom?

1. Kolozsvár                          2. Gyulafehérvár                    X. Brassó

5. Mi a helyes viselkedés, ha medvével találkozunk?

1. Hirtelen futni kezdünk        2. Enni adunk neki         X. Lassan hátrálva távolodunk

Köszönöm a figyelmeteket, kellemes fejtést kívánok, és várom a helyes válaszokat!