Sokszor vontam már mérleget, volt, hogy a blogomban, most is itt teszem.

A 2017-es évre az az előrejelzésem volt, hogy nagyon sokat fogok dolgozni. Ez bizony be is jött, s nem túlzok, ha azt mondom, hogy egész évben dolgoztam, úgy 3 emberes munkát végeztem. Nagyon bízom benne, hogy 2018 már nem lesz ilyen húzós.

Egyébként szeretek sok félét csinálni, ez sosem okozott gondot, és az sem, hogy újakat próbáljak ki, szervezés és kommunikáció kérdése, és én abban vagyok a legjobb. Igaz, kellett egy asztali naptár, egy három hónapot egyszerre mutató fali naptár és 2 határidő napló, hogy mindent kézben tartsak.

Csak most az év végére már fizikailag és szellemileg is fáratnak érzem magam.

Arra már nem számítok, hogy 57 évesen valahol egy jól fizető állást találok, ezért keresek magamnak olyanokat, amiket tudok, szeretek csinálni, még ha ez több féle feladat is. Biztos, hogy ez sincs véletlenül.

Munkáim

- főállásban- Mátra Ásványház egész évben.

- vállalkozásban

- közösségszervezőként Parádon, ahol a legtöbb hatás ért pozitív és negatív egyaránt. Két közösséget is létrehoztam, melyből a Tegyünk Parád Kincseiért aktív. Nyertes TESCO-s pályázatunk volt első körben, az Ilona-völgy tábláira. A vásárlók szavazataiért folyó második fázisban már nem volt esélyünk a Rákellenes Liga ellen. De a tervezett feladatot tovább visszük. Munkám és munkánk elismeréseként, s mert valószínűleg jó pályázatot írtam a három hónapos hosszabbításra, nyertünk, a 12 pályázatból csak 6-ot támogattak. Nekünk sikerült.Most február végéig nagy hajrá jön. Nehéz megélés volt, hogy néhány ember támadott, rossz híremet keltette, hitelemet rontotta, sőt megpróbáltak ellehetetleníteni is. De sikerült talpra állnom, és menni tovább.

- természetbeni és helytörténeti túrákat vezettem

- saját könyveimet forgalmaztam

- újságírás, szerkesztés

- csoportokat, baráti köröket kalauzoltam Parádon, Parádfürdőn, Parádsasváron, Recsken és a Felső-Mátrában

- elvégeztem a Szerencsejáték Zrt.nél egy terminálkezelői tanfolyamot. A sikeres vizsga után beugróként dolgozom a parádi Papírka-Lottózóban is novembertől heti két napot.

- tanfolyamok és vizsgák az NN Biztosítónál is októbertől folyamatosan, hamarosan ott is kezdek.

Egyéb tevékenységeim

- a Parád és Környéke Spirituális Körnek talákozók, rendezvények szervezése

- önkéntes reikizések

- író-olvasó találkozó Sirok, mely a legjobban sikerült a környékbeli falvak közül

- Írtak rólam a Siroki Hírmondóban, volt velem interjú a Heves Megyei Hírlapban

- Segítettem az ATV stábjának, és létrejött egy Parádot, Parádfürdőt népszerűsítő műsor a Hazahúzóban.

- napi jó cselekedetek közé sorolom, hogy kb. 50 stoppost vettem fel a Mátrában, vittem el valameddig. Elakadt kerékpárosoknak segítettem, és kb. 900 embert igazítottam útba akár a Mátrában, akár Parádon és környékén, hogy hová menjenek, mit érdemes megnézni, mit hol találnak. Így Parádról is sokan mentek a Felső-Mátrába, és onnan is Parádra. S tény, hogy 2017-ben is több ezer emberrel kommunikáltam, főként személyesen, ami megerősít abban, hogy a kommunikáció nekem lételem, feladat is. Talán az írás helyett most szóban kell tennem az információk átadását.

- Idegenforgalmi kutatást végeztem Parádon, melyről az általam írt tanulmányt térítés nélkül adtám át az önkormányzatnak, a kórháznak és az Erzsébet Szállodának, Mátra Jövője Turisztikai Egyesületnek

- Egy újabb pipa a bakancslistámon. Sikerült erdélyi várakban, kastélyokban kóborolnom, és feljutni a Fogarasi havasokba 2000 méter fölé. S bár végig beteg voltam, nagyon élveztem, megyek 2018-ban is. :)

- 10 éves jubileumi találkozót szerveztem a 2007-ben rendszeresen találkozó párkeresőknek, akiknek országos párkereső találkozókat szerveztem anno. Jól sikerült, és ennek hatására áprilisban ismét beregisztráltam egy társkeresőbe, de 2 hónapos lelkesedés után abbahagytam. Biztosan úton van felém már valaki, de nem hiszem, hogy a neten lógók közül lesz.

- Sokat kellett az autóra is költenem idén, egyszer le is robbantam, és 37 év vezetés után megéltem, hogy Pest mellől autómentő vitte el a Fityót.

- Sajnos az írás hátra került a fontossági sorrendemben. Nem csak ihlet, de késztetés sem volt az írásra, ez még a blogbejegyzésem számain is látszik. Ha lett volna, előbbre sorolom, de most nem ez a feladatom. Kicsit sajnálom, de ezt is el kell fogadnom.

- Ennyi minden mellett helyt álltam a családomban is. Kb. 50 napot töltöttem az unokáimmal, akik bármennyire fáradt voltam is, bearanyozták a napjaimat. Anyumra is több figyelem kell. Ismét átesett egy infarktuson, kisebb szívműtétei is voltak. 2 hétig a kórházakat jártam Egerbe és Miskolcra. Az állatai, most pedig a körüljárása is napi teendő, mert nagyon gyenge, és nem csinálhat semmit.

- Megtapasztaltam az emberi jóságot, segítőkészséget is. Amikor a miskolci tanfolyamot végeztem az első nap után láttam, hogy lehetetlen lesz bejárva megcsinálni. Reggel fél 6-kor indulni, este fél 8-ra hazaérni, és rengeteg tanulni való, ezt 5 napon keresztül nem bírtam volna, főleg, hogy én buszon sosem tudtam olvasni, azonnal megfájdult a fejem a szemem miatt. Facebookos segítséget kértem szállás ügyben. Egy régi ismerősöm azonnal jelentkezett, és felajánlotta, hogy 3 éjszakát aludjak nála, sőt még a tanfolyam helyszínére fuvarozott reggel és vett fel este. S nem kért érte semmit. Azt mondta, hogy ő már máshonnan megkapta a segítséget, én is fogadjam el. Én is segítettem már másoknak önzetlenül, s néha valóban kell is, mert nem attól kapjuk vissza, hanem máshol, mástól, máskor, amikor épp szükségünk van rá. Nagyon helyes az a tézis, hogy kell másoknak segíteni, mert visszakapjuk. Amit adunk, azt kapjuk vissza valamikor.

- Ismét a fenekemhez nőtt az autó. Most már nem elég egy olajcsere egy évben, 7 hónap alatt letudtam a 10.000 km-t. Sokszor vezettem kemény téli időjárásban, havas utakon a Mátrában, s több alkalom is volt, amikor 1 napon belül átautóztam 5 megyén is.

Dióhéjban ennyi, nyilván nem is jut minden eszembe, de ezeket együtt olvasva, már ez is sok, s valószínűleg sok embernél kiveri a biztosítékot.

Biztosan sokan azt mondják, hogy miért nem ülök be egy irodába, és nem lenne ennyi mindenre gondom... Nem mondta senki, hogy nekem ezt kell csinálnom... Megérdemelte, minek akar annyi mindent.... stb....

Sosem elégített ki, hogy ülök egy irodában, mindig kellett mellé valamit csinálnom. S nem is keresnék annyit, mint így keresek, s nem azt csinálnám, amiket szeretek. Sokan nem szeretik az emberi kommunikációt. Én meg igen. azonnal van visszajelzés, s nagyon jó érzés, amikor látom, hogy elvarázsolom a mondandómmal az embereket és meg is köszönik.

Tudom, hogy nem vagyok egy átlagos ember, sok területen otthonosan mozgok. Mindenről lehet velem beszélgetni. Nem szeretném, ha ezeket olvasva bárki is követni akarna, hiszen minden ember egyedi, van akit az tesz boldoggá, ha otthon ülhet, engem pedig az, ha nyüzsöghetek. Bár most én is vágyok már egy kis pihire...

Úgy gondolom, hogy nincs értelme annak, amit 2012 őszén tettem, mikor hazajöttem Magyarországra, hogy állást kerestem, 100 önéletrajot küldtem szét, s válaszra sem méltattak. Minek idegeskedjek ezen, ezért figyelem a lehetőségeket, mert azok jönnek, s én élek velük. Lehet, hogy újra és újra tanulnom kell és még sok újat kipróbálni, de valahol ez jó is, mert magam osztom be az időmet, mikor hol dolgozom, mikor megyek a családhoz, mindenre jut időm, még ha nagy szervezések segítségével is. Egy átlagos munka mellett nem tudtam volna ennyit a gyerekekkel lenni - igaz, minden szabadnapom a családé volt. Csak sajnos magamra fordítottam keveset. Ezen kell változtatnom 2018-ban.

5 éve élek ismét Magyarországon, s elmondhatom, hogy visszarázódtam a régi életembe, pörgök, teszem a dolgom minden téren. Kezdek magamra találni. Ibiza sokszor eszembe jut, vágyok is oda, de már csak mint turista, remélem, hogy egyszer még bejárhatom újra a kedvenc helyeimet.

Sajnos a bodonyi házam azóta sem kelt el, ez a kérésem évek óta nem teljesül, sok minden mást el tudok érni, de ezt nem teljesítik... biztos nincs véletlenül. Éreztem, hogy ebben az évben új gazdája lesz, lett volna is, ha a bank és a követeléskezelő hagyná...

Ebben az évben ez az utolsó bejegyzésem. Kívánok örömökben, sikerekben, szeretetben gazdag boldog új esztendőt minden kedves olvasómnak!